När du exempelvis bygger sommarstugan är ett moment att lägga golvet. Du kan göra det själv – eller anlita en golvläggare. Detsamma gäller om golvet hemma ska bytas ut i samband med en större renovering. Det är ju ett lätt jobb som de flesta klarar vilket gör att man kan göra det själv. Eller?

Är du en av de som hellre renoverar själv än att anlita hantverkare? Du kan säkerligen spara en hel del på det men summan du sparar behöver inte vara så stor som från början tror. Dessutom bör du vara insatt i risker kring utebliven garanti och att försäkringsbolag i värsta fall inte ger full ersättning om du genomfört renoveringen på ett tydligt felaktigt sätt. Vi har hittat ett par punkter till varför golvläggaren ska anlitas.

Tid är pengar

Om du är duktig på att måla eller tapetsera så lägg din tid där. Om du är duktig och tycker det är roligt att lägga golv – gör det. Sortera upp de arbetsuppgifter som finns inom renoveringen på vad du vill och kan göra relativt enkelt eller vad som tar lång tid eller är ytterst tråkigt (vilket brukar ha samma effekt).

Det arbete som en golvläggare gör på 3 timmar kanske för dig tar 9 timmar. De har erfarenheten, verktygen och kunskapen för att snabbt och snyggt montera golvet. Är det däremot inte så noga med kvalitén eller om du har den kompetensen kan du självklart med golvslipning, lägga golvet på egen hand. Det handlar alltså om att prioritera vilka hantverkare som ska anlitas.

Alltid ROT-avdrag

Du kan alltid få ROT-avdrag på arbeten som en golvläggare gör. Detta eftersom det räknas som förbättrande åtgärder som golvslipning på lägenheten eller huset. Men alla tjänster som behövs inom en större renovering är inte avdragsgilla. Ett exempel är bortforsling av sopor och rester av byggmaterial. Dessutom får företag betala en avgift för att lämna detta på återvinningsstationer. Ska du anlita hjälp vid renoveringen så prioritera de tjänster som innebär att du får ROT-avdrag för din golvslipning.

Garanti

Om du köper ett golv och lägger in det så har du alltid garanti på golvet från återförsäljaren. Hur lång tid som denna garantin är varierar något mellan tillverkare och återförsäljare. Skulle det visa sig vara fel på golvet kan man åberopa garantin. Om butiken däremot hävdar att skadan uppstått av att golvet lagts på fel sätt så kan man inget göra. Då är det en skada man själv indirekt åsamkat golvet.

Har man betalat en golvläggare för att utföra jobbet ingår däremot alltid en garanti på utfört arbete. Skulle en skada upptäckas kan man därmed utnyttja garantin från denna golvläggare alternativt från golvets garanti. Detta beroende på vad det är för skada.

Tydligare mot försäkringsbolaget

När det kommer till golv i våtrum (våtrumsmatta) är det stor fördel att låta en golvläggare utföra jobbet. Oavsett vilket rum man lägger golv i så ska man vara försiktig men när det kommer till våtrummen behöver man vara extra noga. Fukt kan tränga in i minsta lilla glipa och därmed skapa stora fuktskador. Skulle försäkringsbolaget hävda att du inte utfört arbetet på korrekt sätt kan de välja att minska eller helt utesluta ersättning.

Kategorier: Uncategorized