Om ditt trägolv är i behov av golvslipning har du två alternativ. Antingen anlitar du ett företag som utför golvslipning eller så väljer du att göra arbetet själv. De flesta som väljer att utföra arbetet själv gör detta för att spara pengar – men hur mycket billigare blir det?

Börja med att ta in offerter från ett par företag på hur mycket golvslipning och efterbehandling skulle kosta (lackning/oljning bör alltid ske efter en golvslipning). Men utgå sedan inte ifrån att det är denna summa du sparar om du slipar själv. För även om du gör det själv så uppstår vissa kostnader. Besparing kan handla om ett par tusen – men räkna rätt för att göra jämförelsen rättvis. Dessutom bygger uträkningen på att du utfört arbetet på ett korrekt sätt så att inte företag behöver anlitas för att åtgärda dina fel…

De kostnader som uppkommer är hyra av golvslipmaskin samt slippapper. Vad det kostar att hyra detta beror lite på vilken modell som behövs och hur länge hyran ska ske. För att hålla nere kostnaden är det bra om ni är flera som hjälps åt. Då kan maskinen arbeta hela dagarna och tiden som de behöver hyras minimeras.

Välj även rätt slippapper för att minimera arbetstiden. Tidningen Gör Det Själv rekommenderar att man börjar med korn 24. När en slipning av https://golvslipningstockholmslän.se har skett av golvet går man sedan med korn 40. Därefter korn nummer 80. Med korn 24 slips golvytan ner så att det blir en grov plan yta. Det gör att kommande slippapper kan användas med gott resultat. Dessa minimerar slipspåren från föregående papper och skapar mindre spår efter sig. När du kommit till slippapper med korn 150 sker sista slipningen. Det slipar extremt lite och tar bara bort de allra minsta spåren.

Ett vanligt fel är att byte sker för snabbt mellan grovt och fint slippapper. Därmed kan man behöva ”gå bakåt” och börja om.

Du kan spara tusenlappar på att genomföra golvslipning själv. Men risken är större att resultatet inte blir lika snyggt som om fackmän fått genomföra jobbet. Köper du tjänsten får du även garanti på det utförda arbetet. Har du god erfarenhet av att slipa golv eller om detta ska ske på ett golv där du inte är extra noga med resultatet kan du göra det själv. Vill du däremot få perfekt resultat bör du i alla fall överväga att anlita hantverkare – även om det kostar några tusen mer.