Lägger du timmar på bokföring, fakturering och administrering på ditt företag? En del tid behöver läggas på administration men allt för många lägger betydligt mer tid än nödvändigt. Det finns flera smidiga finansiella tjänster som kan underlätta arbetet. Vad passar dig?

Fakturaköp – Förbättrar likviditeten

Fakturaköp används primärt för att snabbt få en förbättrad likviditet. Istället för att behöva låna pengar, använda en företagskredit eller skjuta upp leverantörsfakturorna används fakturaköp. I korthet innebär detta att den skuld som kunden har till ditt företag säljs vidare. Därmed är det istället ett kreditbolag som äger skulden och hanterar denna.

Kreditbolaget får en skuld som därmed är värd den summa som står på fakturan. För att ta över skulden betalar man en mindre avgift vilket brukar ligga på någon procent av det totala beloppet. I gengäld betalar kreditbolaget resterande summa till företagskontot. Därmed får man alltså tillgång till pengarna redan samma dag eller eventuellt dagen efter som fakturaköp har genomförts.

Fakturaköp utan regress – Få alltid fakturorna betalda

De kreditbolag som erbjuder fakturaköp gör detta med något olika avgifter och avtal. Det som däremot primärt skiljer dem åt är om de har regress eller inte. Genom att välja fakturaköp med regress ges fördelen med förbättrad likviditet som nämns ovan. Genom att välja fakturaköp utan regress ges ytterligare en fördel.

Regress innebär att kreditbolaget kan kräva återförsäljning av de fakturor som de inte lyckas få betalade av kunden. Därmed innebär detta att de inte tar någon kreditrisk. Det är i detta fall företaget som säljer sina fakturor som tar kreditrisken.

Men utan regress kan alltså inte kreditbolaget återsälja fakturan utan har totalt ansvar och ägande över de. Skulle kunden inte betala fakturan kommer kreditförlusten hamna på dem.

Kvittobokföring via mobilen

För småföretagare kan kvitton minst sagt vara jobbiga att hantera. Man genomför ett köp med kortet, får ett kvitto som knappt säger något alls och lägger detta i plånboken. När det sedan blir dags för bokföring är det knappt man kommer ihåg vad inköpet handlade om för produkter. Sedan ska det sättas fast på ett större papper och bokföras.

Lösningen är kvittohantering i mobilen. Så fort du genomför ett köp tar du kort med mobilen på kvittot. Det läggs direkt in i bokföringsprogrammet som underlag och man kan själv notera hur det ska bokföras.

Automatisk överföring till bättre ränta

De flesta företag har konto hos en storbank. Men dessa ger ingen eller extremt låg ränta på sparkontot. Då är det bättre att även ha ett konto hos en nischbank som ger högre ränta. Sätt en automatisk överföring på en viss summa per månad och få bättre ränta på insatt kapital.

Kortet med enkel valutahantering

Driver du ett företag som behöver göra små betalningar till personer utomlands? Då vet du hur dyrt det är, och krångligt, att genomföra banköverföring. Det kostar minst 10 kr per gång och tar flera dagar att genomföra.

Ett alternativ är betalkort som har valutaväxling och transaktioner inbyggd. Ett kort som fått stor uppmärksamhet under 2019 är betalkortet Revolut som just har denna lösning. I appen går det att växla mellan ett stort antal valutor och sedan kostnadsfritt skicka till andra användare av detta kort.